Information som du bör känna till om kreditkort.

Vad är kredit?
Kredit är en överenskommelse mellan ett låneinstitut (t.ex. en bank, en butik eller ett kreditkortsföretag) och dig som låntagare. Denna överenskommelse ger dig pengar i handen, på ditt bankkonto eller på ett kreditkort . Villkoren för återbetalning, inklusive ränta, är fastlagda i förväg och regleras av ett avtal mellan dig och det utfärdande låneinstitutet.

Upprätta kredit:
Ansök först om ett kreditkort som överensstämmer med dina behov och köpvanor. Se Hitta rätt kort. I takt med att du betalar av dina köp i tid kommer du att bygga upp en god kredithistorik.

Bibehålla en god kredit:
Det viktigaste du kan göra är att betala din kreditkortsfaktura regelbundet. Betala hela fakturan eller så mycket du har råd med (åtminstone minimibeloppet) varje månad. Om fakturan är försenad till dig eller om du inte kommer att kunna betala i tid måste du kontakta företaget som utfärdat kortet och göra en betalningsöverenskommelse. Om du vet att du kommer ha ett utestående saldo varje månad bör du överväga ett kort med låg ränta. Se till att lära dig om effekten av ränta på ränta — beloppet som du debiteras för ränta ovanpå inköp och räntedebiteringar som är obetalda för föregående månader.

Så här är din kreditvärdighet uppbyggd:
När du ansöker om ett lån eller en kredit kontrollerar långivaren din kreditvärdighet. Detta är vanligtvis en siffergradering som indikerar hur kreditvärdig tidigare långivare anser du är.

Din kredithistorik som summeras av ett kreditbetyg, är i själva verket ditt finansiella rykte. Detta ger banker, arbetsgivare och övriga som du ingår finansiella avtal med möjligheten att granska hur du har hanterat dina finansiella förpliktelser tillbaka i tiden. Betyget finns i en rapport som erhålls från ett kreditupplysningsföretag och betyget uppdateras regelbundet av banker, kreditkortsföretag och övriga som du har låneavtal med.

Du erhåller god kredit när du visar att du kan hantera de skulder du ådrar dig på ett ansvarsfullt sätt. Detta innebär att räkningar ska betalas i tid och att du ska hålla dig inom din kreditgräns. Din kreditrapport är det officiella dokument som innehåller denna information.

Skillnader mellan kredit-, betal- och bankkort

Kreditkort:
Du kan göra inköp upp till din kreditgäns. När fakturan kommer måste du minst betala minimibeloppet. Bankerna debiterar ränta på obetalda belopp. Generellt gäller att om du betalar hela fakturan i slutet av månaden behöver du inte betala någon ränta. Om du bibehåller ett utestående saldo kommer du att debiteras ränta till en förutbestämd årlig procentsats som skiljer sig mellan olika utfärdare.

Betalkort:
Du kan göra inköp upp till din kreditgäns. När fakturan kommer måste du betala hela beloppet.

Bankkort:
Pengarna tas automatiskt ut från ditt konto för att täcka debiteringar. Du kan spendera det totala beloppet som finns på ditt konto.


Free WordPress Theme