Här kan du läsa allt om Kreditkort

Ett kreditkort är helt enkelt ett kort med kredit, det betyder att du har ett visst belopp som du kan handla för utan att ha pengarna på kontot. Men det är ju ett betalkort tänker du, som American Express till exempel, men det är när du sedan får fakturan för det du handlat som det skiljer sig, du kan du välja att betala hela beloppet (då slipper du avgifter och ränta) eller så väljer du att delbetala fakturan och det är då du kan använda krediten.

Du betalar en ränta på de pengarna som du lånat av kreditgivaren, oftast ligger räntan mellan 10 och 20 procent. Olika kreditkort har olika lång kredittid, det vill säga den tiden du har på dig från att du handlat varan till att du ska betala fakturan.

Flera kreditkort erbjuder dig extra tjänster till dit kreditkort, hos Re:member card kan du välja olika tilläggstjänster, och hos Danske Bank får du poäng på alla dina köp som vid årets sluts omvandlas till fonder, ganska smart och kostar dig inget extra.

Ofta så ingår det reseförsäkring när du har handlat din resa på kreditkort, men detta är något som du ska kolla upp med respektive kortutgivare.

Så här fungerar ett kreditkort:
Information som du bör känna till om kredit.

Vad är kredit?
Kredit är en överenskommelse mellan ett låneinstitut (t.ex. en bank, en butik eller ett kreditkortsföretag) och dig som låntagare. Denna överenskommelse ger dig pengar i handen, på ditt bankkonto eller på ett kreditkort . Villkoren för återbetalning, inklusive ränta, är fastlagda i förväg och regleras av ett avtal mellan dig och det utfärdande låneinstitutet.

Skillnader mellan kredit-, betal- och bankkort

Kreditkort:
Du kan göra inköp upp till din kreditgäns. När fakturan kommer måste du minst betala minimibeloppet. Bankerna debiterar ränta på obetalda belopp. Generellt gäller att om du betalar hela fakturan i slutet av månaden behöver du inte betala någon ränta. Om du bibehåller ett utestående saldo kommer du att debiteras ränta till en förutbestämd årlig procentsats som skiljer sig mellan olika utfärdare.

Betalkort:
Du kan göra inköp upp till din kreditgäns. När fakturan kommer måste du betala hela beloppet.

Bankkort:
Pengarna tas automatiskt ut från ditt konto för att täcka debiteringar. Du kan spendera det totala beloppet som finns på ditt konto.

Upprätta kredit:
Ansök först om ett kreditkort som överensstämmer med dina behov och köpvanor. Se Hitta rätt kort. I takt med att du betalar av dina köp i tid kommer du att bygga upp en god kredithistorik.

Bibehålla en god kredit:
Det viktigaste du kan göra är att betala din kreditkortsfaktura regelbundet. Betala hela fakturan eller så mycket du har råd med (åtminstone minimibeloppet) varje månad. Om fakturan är försenad till dig eller om du inte kommer att kunna betala i tid måste du kontakta företaget som utfärdat kortet och göra en betalningsöverenskommelse. Om du vet att du kommer ha ett utestående saldo varje månad bör du överväga ett kort med låg ränta. Se till att lära dig om effekten av ränta på ränta — beloppet som du debiteras för ränta ovanpå inköp och räntedebiteringar som är obetalda för föregående månader.

Så här är din kreditvärdighet uppbyggd:
När du ansöker om ett lån eller en kredit kontrollerar långivaren din kreditvärdighet. Detta är vanligtvis en siffergradering som indikerar hur kreditvärdig tidigare långivare anser du är.

Din kredithistorik som summeras av ett kreditbetyg, är i själva verket ditt finansiella rykte. Detta ger banker, arbetsgivare och övriga som du ingår finansiella avtal med möjligheten att granska hur du har hanterat dina finansiella förpliktelser tillbaka i tiden. Betyget finns i en rapport som erhålls från ett kreditupplysningsföretag och betyget uppdateras regelbundet av banker, kreditkortsföretag och övriga som du har låneavtal med.

Du erhåller god kredit när du visar att du kan hantera de skulder du ådrar dig på ett ansvarsfullt sätt. Detta innebär att räkningar ska betalas i tid och att du ska hålla dig inom din kreditgräns. Din kreditrapport är det officiella dokument som innehåller denna information.

Ett kreditkort är ett kort med kredit, det betyder att du har ett visst belopp som du kan handla för utan att ha pengarna på kontot. När du sedan får fakturan för det du handlat kan du välja att betala hela beloppet, då slipper du avgifter och ränta eller så väljer du att delbetala fakturan och det är då du kan använda krediten, du betalar en ränta för de pengarna som du lånat. oftast ligger räntan mellan 10 och 20 procent.

Olika kreditkort har olika lång kredittid, det vill säga den tiden du har på dig från att du handlat varan till att du ska betala fakturan. Flera kreditkort ger dig också bonuspoäng på alla dina köp, olika kreditkort har olika förmåner men oftast kan du köpa flygresor och hyrbilar med mera via samarbetspartners till kreditkortsutgivaren.

Citi Bank
– Citi Bank Gold Visa
– Citi Bank Classic Visa
– Citi Bank Travel Pass MasterCard
– Citibank Shell MasterCard

Supreme Card
– Supreme Card Gold
– Supreme Card Woman

Re:member Card

GE Money Bank
GE Money Bank MasterCard


WordPress主题