Snabb tips på hur du använder ditt kreditkort säkert!

Här har vi på kreditkortsguiden.com samlat en snabb guiden på hur du använder ditt bank, betal eller kreditkort säkert och minimerar riskerna?

– Förvara aldrig din PIN kod i närheten av ditt kreditkort, ha helst inte koden nedskriven någonstans utan enbart memorerade i huvudet. På detta sätt undviker du att någon får tag på din kod och kan använda ditt kort, kreditkortet är en värdehandling som du bör hantera som alla andra värdehandlingar.

– Se till att du inte blir iakttagen av någon när du knappar in din kod, ge aldrig ut koden till någon annan. Inte ens till dem som ska ta betalt. Se även till att ingen år iväg med ditt kreditkort när betalning ska genomföras, detta gäller framförallt på restauranger men även i butiker.

– Använder du kortet för att handla på internet, välj en säker e-butiken, kolla vad de använder sig av betalningssystem, känner du dig osäker, googla företagsnamnet så brukar du snabbt få en bild om det är ett seriöst företag. Skicka heller aldrig ditt kortnummer med e-mail.

– Håll koll på ditt konto med jämna mellanrum och spara kontoutdrag.

– Skulle ditt kort fastna i en uttagsautomat eller om du förlorar kortet så ska du direkt ringa och spärra det hos din kreditkortsutgivaren. Blir du bestulen på kreditkortet ska du även polisanmäla det.

Phishing betyder att en bedragare försöker få tag i ditt kreditkortsnummer via en hemsida, email eller per telefon. Det kan vara utge sig för att vara någon i en butik där du handlat eller från din bank och vilja komma åt dina koder eller numret på kreditkortet. Kom ihåg att ingen, inte ens kreditkortsutgivaren ber om sådan känsliga uppgifter via epost eller telefon.

Skimming innebär att man kommer åt kreditkortsinformation genom att kopiera magnetsremsan på kreditkortet. Den informationen använder man sedan till att tillverka en kopia av kreditkortet. I de flesta fallen sker sådan skimming i uttagsautomater, men det har även hänt i betalterminaler i butiker, det är därför viktigt att du alltid skyddar din kod när du handlar.


WordPress Themes