Säker kreditkortsanvändning

Först vi vill på kreditkortguiden.com para påminna om att ditt kreditkort är en värdehandling och ska hanteras på samma sätt som kontanter. Nu för tiden är det tryggt och säkert att handla med kreditkort. Det finns dock några enkla försiktighetsåtgärder du kan tänka på när du använder ditt kreditkort.

– Se alltid så att beloppet på kvittot stämmer innan du skriver under.
– Kontrollera att ditt kreditkort inte dras två gånger.
– Om du skulle förlora ditt kreditkort, se till att spärra ditt kort så snabbt som möjligt för att undvika problem.

Är du utomlands ska du alltid vara extra försiktig. Lämna inte ifrån dig ditt kort på restauranger så de går och drar det någon annan stans. Handlar du över Internet med ditt kreditkort, så kontrollera att det är den summa som du handlat för som dragits från kontot. Känner du dig osäker ta genast kontakt med din bank så hjälper de till. Använder du ditt kreditkort över Internet och känner dig inte säker på sidan, kolla om det finns andra betalningsformer, faktura eller kanske ett elektronisk kreditkort. De flesta svenska företag redogör på sina hemsidor om hur den information du skickat över Internet kommer att behandlas. Säkerheten för de som handlar med kreditkort är mycket stor men man ska alltid hålla lite koll.

Det är också mycket viktigt att du som innehavare av ett kreditkort är försiktig med den PIN- kod som är kopplad till kortet. PIN- koden är personlig och ger innehavaren kontroll över kortet. Det bästa är att lägga denna (ofta fyrsiffriga) kod på minnet och bränna lappen. Förvara därför aldrig kort och pin-kod på samma ställe. Om det gjort det och något händer med ditt kort kommer du ha mycket svårt att få ersättning från kortutgivaren utan får stå ditt kast.

Phishing är en annan form av kreditkortsbedrägeri som du kan råka ut för om du inte är försiktig med ditt kreditkort eller din personliga information. Phishing är ett bedrägeri som går ut på att stulen information från kreditkort, personuppgifter eller koder säljs vidare på internet. Information används sedan köparen för att genomföra köp på nätet i ditt namn. Oftast kommer ägaren till kortet transaktionerna för sent och varorna är redan levererade och försvunna.

För att öka säkerheten på ditt kreditkort kan du också vänja dig vid att alltid kontrollera dina kvitton innan du lämnar affären, eller skriver på kvittot. Genom att göra detta till en rutin kan du kontrollera att du verkligen blivit debiterad den summa du faktiskt handlat för. Spara alla kvitton och kontrollera dem utifrån de kontoutdrag samt räkningar du får från baken och/eller kreditkortutgivaren. Om du gör detta får du en väldigt bra överblick på vilka transaktioner som gjorts på ditt kort. Om något inte stämmer ska du omedelbart ta kontakt med din kreditkortsutgivare och fråga vad som hänt. Även småsummer kan vara ett tecken på att något skumt är på gång, kanske har de testat att det fungerar och vid nästa lön tar de ut ett större belopp.


Free WordPress Themes